"To encounter the sacred is to be alive at the deepest center of human existence."-N. Scott Momaday

HET PLANTENASIEL

Kamerplanten kunnen er zelf ook niet omheen: ze zijn in de loop van de geschiedenis vanuit alle hoeken van de wereld in onze huiskamer beland en het kan ze ook zomaar gebeuren dat ze op straat komen te staan.

Mijn eerste kamerplanten adopteerde ik uit het huis van een overleden dame. In de loop van de jaren groeide het handjevol kamerplanten die ik in het begin amper in leven kon houden uit tot een kleine stadsjungle. Mijn groene vingers groeiden. Steeds vaker kwamen daar planten bij die ik in de stad op straat vond; springlevend, halfdood tussen het afval of verregend in een boomspiegel. Zo veranderde mijn woonhuis in een hospitium en groeide deze langzaam uit tot een plantenasiel. Sinds de opening van het Plantenhuis, een plantenasiel in 2014 is het een komen en gaan van asielplanten (3000 and counting!) en bouw ik met liefde en passie aan een duurzame, groene wereld.

Adoptieplanten komen om uiteenlopende redenen in het plantenasiel terecht. Naast de planten die ik sporadisch nog op straat vind, doneren mensen kamerplanten omdat ze te groot worden, er iets veranderd in een woonsituatie of de zorg voor een plant teveel wordt. Ook komen kamerplanten in het plantenasiel door ontruimingen uit leegstaande kantoren en woonhuizen. Én het kan natuurlijk ook gewoon gebeuren dat jij (wereldreiziger of orchidee-liefhebber) en je plant (huismus of cactus) slecht gematched zijn.

Het Plantenhuis is een ideël initiatief zonder winstdoelstelling. Ik verwelkom instellingen, bedrijven en ondernemers, particulieren en andere (creatieve)groenliefhebbers voor wie natuur en duurzaamheid belangrijk is en die het Plantenhuis willen steunen of samen willen werken om de wereld groener te maken. Schroom niet om contact op te nemen of loop een keer binnen.

Foto: Lotte Wullems / RTL Woonmagazine


CONTACT PLANTENASIEL

Lou Oudenoord 330, Utrecht, ruimte C0.52

plantenhuis@outlook.com

www.plantenasiel.nl